Ormelitunga (Ormelinobbi) 1114 moh.

Spektakulære Ormelitunga 1000 meter over den nydelige Fortunsdalen, med utsikt til den ville og vakre naturen og det flotte kulturlandskapet rundt Ormeligårdene og stølene

Vakkert ved Ormelitunga med spektakulær utsikt ned til Ormeli og Fortunsdalen

Om turen:

  • Type tur: Fjelltur/Topptur/Fottur

  • Lengde totalt: 15 km

  • Tid totalt: 6 timer

  • Stigning: 1180 meter

  • Gradering: Rød - Krevende

  • Turdato: 29.06.2022

  • Turstart, stopp og parkering: Ormelid turparkering, 116 moh.

Kartutsnitt med vår rute: ©Sports Tracker - ©Kartverket/Norgeskart

Vårt rutevalg - Garmin Connect - ©Copyright Garmin - Google

Tilkomst:
Det er en nydelig og varm sommerdag i slutten av juni, og vi kjører Lustravegen til Fortun, og derfra videre innover Fortunsdalen til Sveinsøy. Der tar vi av til høyre på skiltet grusvei mot Ormeli, krysser Grandfasta på bro, og parkerer et par hundre meter lengre oppe, ved Ormelid turparkering. Dagens turmål er Ormelitunga 1114 moh., et naturskapt og spektakulært utsiktspunkt 1000 høydemeter over den vakre Fortunsdalen.

Ormelid turparkering og turstart til Ormelid gard og Ormelitunga

Turbeskrivelse:
Fra Ormelid turparkering går vi oppover grusveien mot Ormeli. Veien svinger seg oppover gjennom nydelig løvskog, omringet av spektakulære fjell og juv i alle himmelretninger. Grusveien er bratt og under oss hører og ser vi den flomstore Grandfasta, med sine flotte fosser og stryk. Det er to gamle gårder på Ormeli, og vi passerer først de flotte og gamle gårdsbygningene på Nedrelid gard, og fortsetter så videre oppover grusveien til den øverste gården på Øvreli, Ormelid gard. Like under gårdsbygningene er det mange ivrige lokale unge slåttehjelpere i gang med slåtten, og de har satt opp fine hesjer på gamlemåten. Ormelid gard er en fredet høydegård som eies av Stiftinga Ormelid gard, og vi er så heldig å treffe Torunn Marie Løne Vinje, i en travel hverdag, som leder restaureringsarbeidet på Ormelid. Torunn tar seg tid til å fortelle oss litt om gårdsbygningene, restaureringsarbeidet, og historien til Ormelid gard, som går ca 4500 år tilbake i tid. Vi takker for den informative og gode praten og fortsetter oppover mot Nedstestølen.

Den gamle og flotte høydegården Nedrelid gard 330 moh.

Fra grusveien i nydelig blandingsløvskog til Ormeli, med Bjørkanosi oppe t.v.

Utsikt til Fortunsdalen og Tussen oppe t.h., fra grusveien opp til Ormeli

Utsikt fra Ormeli mot f.v. Nubbane, Kvernhusholten og Middagsnosi

Utsikt fra Ormeli mot f.v. Liaskaret, Bukkaholten, Veaholten og Nubbane

Flotte hesjer på Ormelid gard, med utsikt opp til Bjørkanosi med Tussen t.v.

Vakre Ormelid gard 450 moh., med f.v. stabburet, steinstova og fjøsen

Steinstova på Ormelid gard under restaurering

Litt informasjon om Ormelid gard - sitat fra Stiftelsen UNI:

Ormelid er en fredet høydegård i Fortunsdalen i Luster kommune. Fredingen omfatter 6 bygninger i tunet og omkringliggende kulturlandskap på 850 daa som m.a. omfatter Nedstestølen og Øvstestølen. Eldste datering i Ormelid er en brannrydning datert til ca BC4500 som ligger på stølsgjerdet på Nedstestølen.

Gården er eiet av Stiftinga Ormelid gard som er en ideell stiftelse. En viktig oppgave er å legge til rette for besøkende og ta opp igjen overnattingstradisjonen som trolig går mer enn 1000 år tilbake i tid. Den førhistoriske ferdselsveien «Dølevegen» fra Fortun til Høydalen i Lom går gjennom tunet og videre oppover forbi stølene. Selet i Stølsdalen har i mange år vært utleidd til DNT-Oslo og ble brukt som selvbetjeningshytte. Fra Stølsdalen er det merkete stier til både Turtagrø og Nørdstedalseter. Nedstestølen er stølsområde for både Ormelid og nabogården Nedrelid. Ormelid har den øverste teigen og Nedrelid den nederste. Ormelid var på 1990-tallet med i det tverrfaglige "Vestlandsgardprosjektet" i regi av Høgskulen i Sogndal og UiB. De eldste dateringene på menneskelig aktivitet på gården er funne like ved uteløa. Disse går ca 4500 år tilbake i tid og er spor etter rydding av beite. Selet på Nedstestølen kan være fra 1800-tallet, men det kan ha vært støl her i mange hundre år. Inne på slåttegjerdet er det også ei utløe. Den ble demontert i 2009 og materialene ble i november 2018 fraktet til byggehall i Lom.

Nedstestølen ligger i et område som er fredet i h.h. til kulturminneloven, men selve selet er ikke fredet. Selet har store og kompliserte skader p.g.a. at en langsgående bærebjelke mot nord er knekt. Det skal legges vekt på en «nøktern» restaurering ved at så mye som mulig av materialer og innredning blir brukt og at småskader heller kan vises. Dette for å kunne formidla stølen og selet sin historie.

Målet er å ta selet i bruk til overnatting i forbindelse med arbeid på garden og utleie.
Kilde: http://www.stiftelsen-uni.no/P6047.html

Vi går gjennom tunet på Ormelid gard og fortsetter på god og merket sti i nordøstlig retning mot Nedstestølen, i et frodig, vakkert og gammelt kulturlandskap.

Snart oppe ved den flotte Nedstestølen 580 moh., med utsikt opp til Kvannberget t.h. der vi kan skimte Ormelitunga i horisonten

Nedstestølen under rehabilitering av en hyggelig og kyndig tømrer fra Vågå, bygger på en solid grunnmur bygd av eksperter fra Nepal

Her på Nedstestølen starter stien til Øvstestølen

Fra Nedstestølen finner vi åpningen i den flotte gamle steinmuren, der stien opp til Øvstestølen starter. Vi går i et meget frodig terreng, fortsatt i nordøstlig retning, med nydelige sommerblomster og tettvokst løvskog. På grunn av det frodige terrenget er det ikke alltid like lett å få øye på stien, til tross for at stien er merket på trær, med røde og lyseblå striper. Tyrihjelm stortrives her oppe, og er ofte over 2 meter høy, og skogstorkenebb og bregner kjemper om plassen både i høyde og bredde. Når også litt av skogen har hatt en tøff vinter og “ligger nede”, må vi ha full fokus, for å finne merking og sti. Snart svinger stien bratt oppover i nordlig retning og etterhvert blir terrenget mer åpent, med flott fjellbjørk og lyng, og snart er vi oppe på den fine Øvstestølen 830 moh.

Enghumleblom

Flekkmarihånd

Tyrihjelm, 2 meter høy

Utsikt mot Kvannberget med Ormelitunga øverst til venstre, fra stien mot Øvstestølen

Utsikt fra under Øvstestølen mot ville og vakre gjel og holter - f.v. Bukkaholten, Vedaholten, Nubbane, Kvernhusholten, Middagsnosi, Jonsholten, Torkjelsholten, Sveinsøygjelet, Kyrkjegardsholten, Tjørnaholet, Styggeholten og Holmastadnosi

Fine Øvstestølen 830 moh.

Nydelig gammel og velbrukt dør i selet på Øvstestølen

Fra vår fine rasteplass ved Øvstestølen

Etter en god rast på Øvstestølen, med nydelig niste og kaffe, fortsetter vi på tydelig, vardet og merket sti oppover i nordøstlig retning mot Bjørnstigen. Stien svinger etterhvert i østlig retning, terrenget blir brattere og noen ganger må hendene tas i bruk. Stien svinger deretter i sørlig retning under Vetlaflui på skrått oppover i et nydelig bratt lettgått terreng, før det flater ut innover i østlig retning mot Løyfti i et flott lettgått høyfjellsterreng. Utsikten blir stadig finere mot Ormelistølene, Ormeli, og Fortunsdalen med sine spektakulære holter, juv og fjell. Når terrenget etterhvert flater ut på ca 1100 moh., blir utsikten storfin mot Hurrungane, Steindalsnosi, Smørstabbtindan, Veslfjelltinden og Loftet.

Utsikt mot Reinshovden og Fortunselvi fra stien over Bjørnstigen, mot Ormelitunga

Utsikt fra stien under Vetlaflui mot Ormelitunga, med f.v. Store Ringstind, Store Austanbotstind og Store Soleibotntinden

Vakre Øvstestølen, Ormelid gard og Fortunsdalen

Panorama Hurrungane

Nydelig høyfjellsterreng på turens høyeste punkt 1184 moh., med Steindalsnosi i bakgrunnen

Nydelig utsikt mot Steindalsnosi og over Gjesingefjellet mot f.v. Gjertvasstind, Styggedalstindane, Sentraltind og Storen

Nydelig utsikt fra stien innover Stølsdalen, til Loftet, Veslfjelltinden, Store Smørstabbtindan og Skålavatnet

Når vi nærmer oss Løyfti fortsetter den t-merkede stien nedover Stølsdalen, men vi svinger mot sør opp på Løyfti 1166 moh., og fortsetter på sti langs kanten av Kvannberget ned til Ormelitunga. Fra Ormelitunga 1114 moh. får vi spektakulær “magesug- og fotskjelvutsikt” 1000 meter ned til Fortunsdalen. En fantastisk opplevelse fra et nydelig utsiktspunkt i et storflott høyfjellsterreng høyt over Ormeli.

På vei nedover Løyfti mot Ormelitunga

Spektakulære Ormelitunga

Magesug og kneskjelv - vakkert og spektakulært på Ormelitunga

Ormelitunga høyt over Øvstestølen, Ormelid gard og Fortunsdalen

Fornøyd fjellvenn på Ormelitunga

Utsikt fra Ormelitunga mot Ormeli og Fortunsdalen

Utsikt fra Ormelitunga mot Ormelid gard og Nedrelid gard

Etter en flott rast med forfriskninger ved Ormelitunga, går vi samme flotte sti og rute ned igjen til Ormelid gard. Der treffer vi fire hyggelige sherpaer som er ferdig med dagens steinarbeid på steinstova, og som gjerne slår av en prat med oss fjellvenner. Glade positive gjestearbeidere som gjør et fantastisk arbeid med restaurering av Ormelid gard og Nedstestølen. Fra Ormelid gard går vi grusveien ned igjen de 2,7 kilometerne til Ormelid turparkering.

Glade og fornøyde sherpaer og fjellvenn ved steinstova på Ormelid gard

Mange takk for en stor og strålende fin fjelltur til det spektakulære og naturskapte utsiktspunktet Ormelitunga i Luster! Turen går fra Fortunsdalen til Ormelid gard, Nedstestølen og Øvstestølen, i sporene fra våre forfedre mer enn 4500 år tilbake i tid. Hele turen går i et vilt, vakkert og variert terreng, fra nydelig kulturlandskap rundt høydegårdene og stølene, til et fantastisk høyfjellsterreng ved Ormelitunga.

 
Previous
Previous

Tuftebreen 820 moh.

Next
Next

Feigenosi 954 moh. og Haganesnosi 906 moh.